30. 05.2023roku odbyła się impreza zatytułowana Dzień Zdrowia – odżywiajmy się zdrowo. Celem jej była promocja zdrowego stylu życia, a w szczególności uświadomienie potrzeby prawidłowego i zdrowego odżywiania w kontekście profilaktyki chorób cywilizacyjnych oraz wykazanie się praktyczną umiejętnością przygotowania zdrowego dania, przekąski czy napoju.
W pierwszej części imprezy odbył się konkurs wiedzy o zdrowym odżywianiu, w którym wzięły udział trzyosobowe reprezentacje klas. Pierwsze miejsce zdobyła klasa III TW, drugie miejsce klasa II TI i trzecie miejsce klasa IITUF i IVTPS. Konkurs przygotowała p. pedagog Monika Zuń, a przeprowadziły go panie: psycholog Monika Kołtun i pielęgniarka Beata Rozdzialik.
W drugiej części poszczególne klasy zaprezentowały wykonane zdrowe przekąski, słodycze i napoje. Było nie tylko zdrowo, estetycznie ale również kolorowo i przede wszystkim pysznie. Wśród przygotowanych przekąsek znalazły się sałatki: różne wersje greckiej, pomidorowa, z selerem, owocowa, kanapki z pieczywa żytniego lub pełnoziarnistego z pastami ze słonecznika, fasoli i twarożku. Ponadto koreczki, owocowe i warzywne szaszłyki oraz sushi warzywne. Było też coś słodkiego, ale w zdrowej wersji bez cukru: sernik z chia, ciasteczka owsiane, batony owsiane i kulki mocy, które świetnie się sprawdzą zamiast niezdrowych napojów energetycznych. Dla spragnionych znalazła się też orzeźwiająca woda z cytryną i świeżą miętą, lemoniada oraz pożywne koktajle.
Podczas imprezy uczennice klasy I TUF pod kierunkiem pani Marzeny Janczak przygotowały także stoisko z kosmetykami opartymi na naturalnych składnikach. Wykonały peelingi i maseczki owocowe z bananem, z kiwi, z truskawką, z kawą, płatkami owsianymi i inne oraz przygotowały przepisy do samodzielnego wykonania ich w domu.
Dziękujemy wszystkim, którzy w jakikolwiek sposób włączyli się w przygotowanie imprezy, a Radzie Rodziców za ufundowanie zdrowych upominków. Dziękujemy za zaangażowanie wychowawcom i nauczycielom, ale przede wszystkim uczniom, którzy wykazali się nie tylko praktycznymi umiejętnościami, ale też wielką kreatywnością w przygotowaniu zdrowych posiłków. Zapewne również łatwość ich przyrządzenia zachęci wielu z nas do wprowadzenia tych zdrowych przekąsek do naszego codziennego sposobu odżywiania i przyczyni się do utrzymania zdrowia na długie lata.
Imprezę zaplanowały i przygotowały panie Katarzyna Maciejczyk i Joanna Mendykowska.